σύγχρονη δουλεία

Εργάζονται νυχθημερόν στα νοσοκομεία. Εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους ως νοσηλευτές, εργαστηριακοί ακόμη και ως διοικητικοί. Αμείβονται με 300 ευρώ το μήνα (20 ευρώ τη μέρα), χωρίς καμία ασφάλιση! Οι συμβάσεις τους είναι 18μηνες και το μέλλον τους άγνωστο…

oops.jpg

Θεωρούνται εκπαιδευόμενοι, αλλά καλούνται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ χωρίς να διαθέτουν επαρκή εμπειρία. Οι… νοσηλευτές των 300 ευρώ -που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο του θεσμού των stages – φθάνουν ήδη στους 3.000 και εργάζονται κάτω από συνθήκες απόλυτης επαγγελματικής αιχμαλωσίας. Εντοπίζονται από τους «κυνηγούς» του υπουργείου Υγείας στις λίστες του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα και τα ποσοστά της ανεργίας να εμφανίζονται μειωμένα. «Υποτίθεται ότι έρχονται για να εκπαιδευτούν, αλλά μπαίνουν κανονικά στη δουλειά και στις βάρδιες. Διαπιστώσαμε ότι το καλοκαίρι έκαναν βάρδιες μόνοι τους, παρ’ ότι απαγορεύεται», μας εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό Αν. Αντωνόπουλος. «Στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού η απάντηση της κυβέρνησης είναι τα stages. Πρόκειται για μια πολιτική μείωσης των κοινωνικών δαπανών μέσα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Ζητάμε επειγόντως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», προσθέτει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» Ηλ. Σιώμας. Στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας «ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται με το σύστημα αυτό είναι άγνωστος», μας λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων Θ. Ζελενίτσας.

Και συμπληρώνει:

«Καλύπτουν σοβαρές ανάγκες. Αλλά το ζήτημα είναι πώς ο μόνιμος εργαζόμενος μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του όταν πρέπει να έχει και την επίβλεψη των νέων. Μπορεί να βρεθούμε εκτεθειμένοι από κάποιο ιατρικό λάθος. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Τοποθετούν εποχικό και επικουρικό προσωπικό ακόμη και με 6μηνες συμβάσεις σε διάφορες ειδικότητες από γιατρούς μέχρι νοσηλευτές». Οι διοικητές, από την πλευρά τους, το θεωρούν αναγκαίο κακό μπροστά στην ανεπάρκεια του προσωπικού: «Δεν θεωρώ ότι καλύπτουν κανονικές ανάγκες γιατί δεν κάνουν βάρδιες. Βέβαια, τα χρήματα που παίρνουν είναι λίγα. Ως θεσμός δεν είναι το καλύτερο για τα νοσοκομεία, αλλά έτσι είναι ο νόμος. Εμείς πάσχουμε γενικότερα από νοσηλευτικό προσωπικό. Και τα παιδιά αυτά προσφέρουν σημαντική βοήθεια», απαντά ο Γ. Μισαηλίδης, διοικητής του Τζανείου. Στις χαμηλές αμοιβές αναφέρεται μεταξύ άλλων ο διοικητής του Γενικού Κρατικού Νοσκομείου της Νίκαιας Π. Παπαϊωάννου: «Τα ποσά καθορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι υψηλά. Οι εργαζόμενοι αυτοί κάνουν κάποιες δουλειές που θα μπορούσαν να τις κάνουν και μόνιμοι υπάλληλοι αν υπήρχαν. Βοηθάνε στο σύστημα. Εμείς διαθέτουμε περίπου 35 με 40 άτομα». Ο υποδιοικητής του «Ευαγγελισμού» Γ. Ράπτης σημειώνει: «Παντού υπάρχουν τέτοιοι εργαζόμενοι. Ερχονται μεν ως εκπαιδευόμενοι, αλλά καλύπτουν ανάγκες. Αλλωστε, έχουμε αρκετές θέσεις κενές, παρ’ ότι τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να έρχονται νεοπροσλαμβανόμενοι».

Δημ. Ευθυμιάδου

Κυριακάτικη 23/9/2007 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s