ευχές

Κάθε πρωί, όταν ξυπνώ υπό τη σκέπη του ουρανού, νιώθω ότι για μένα είναι πρωτοχρονιά. Γι’ αυτό μισώ αυτές τις τακτές πρωτοχρονιές που μετατρέπουν τη ζωή και το ανθρώπινο πνεύμα σε μια εμπορική εταιρεία με τον ισολογισμό της και τον προϋπολογισμό της για νέα χρήση. Αυτές οι πρωτοχρονιές μας κάνουν να χάνουμε την αίσθηση της συνέχειας της ζωής και του πνεύματος. Καταλήγουμε να πιστέψουμε στα σοβαρά ότι από τον ένα χρόνο στον άλλο υπάρχει μια συνέχεια και ότι αρχίζει μια νέα ιστορία. Έτσι, κάνουμε σχέδια και μετανιώνουμε για τις ανοησίες μας κτλ. Κτλ. Γι’ αυτό φταίνε γενικά οι ημερομηνίες…

happy-new-year.jpg

…Έτσι η χρονολογία μας γίνεται βάρος, γίνεται ένας φράχτης που μας εμποδίζει να δούμε ότι η ιστορία εξακολουθεί να εκτυλίσσεται προς την ίδια απαράλλαχτη θεμελιώδη γραμμή, χωρίς απότομες διακοπές, όπως συμβαίνει στον κινηματογράφο όταν κόβεται η ταινία και έχουμε ένα διάλλειμα από εκτυφλωτικό φως. Γι’ αυτό μισώ την πρωτοχρονιά. Θέλω κάθε πρωί για μένα να είναι πρωτοχρονιά. Κάθε μέρα θέλω να αναμετριέμαι με τον εαυτό μου και να ανανεώνομαι κάθε μέρα. Δεν προκαθορίζω καμία μέρα για την ανάπαυσή μου. Τις διακοπές τις επιλέγω μόνος μου, όταν νιώθω μεθυσμένος από την ένταση της ζωής και θέλω να βυθιστώ μέσα στη ζωτικότητα για να ανακτήσω νέο σφρίγος. Χωρίς καμιά πνευματική δέσμευση. Κάθε ώρα της ζωής μου θα ήθελα να είναι καινούρια και ταυτόχρονα να συνδέεται με τις περασμένες. Δεν θέλω καμία μέρα προκαθορισμένων συλλογικών πανηγυρισμών, που να πρέπει να μοιραστώ με ένα σωρό ξένους που μου είναι αδιάφοροι. Επειδή πανηγύριζαν οι παππούδες των παππούδων μας, θα έπρεπε να νιώθουμε κι εμείς την ανάγκη να πανηγυρίσουμε. Όλα αυτά με αηδιάζουν.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που περιμένω το σοσιαλισμό. Γιατί θα εκσφενδονίσει στα σκουπίδια όλες αυτές τις ημερομηνίες που δεν έχουν πια καμία απήχηση στο δικό μας πνεύμα και γιατί, αν δημιουργήσει άλλες, θα είναι τουλάχιστον δικές μας κι όχι αυτές που αναγκαστήκαμε να δεχτούμε χωρίς ευεργέτημα απογραφής από τους χαζότατους προγόνους μας.

Του Αντόνιο Γκράμσι (γράφτηκε το 1916). Μτφ. Τόνια Τσίτσοβιτς. Εποχή, 5 Ιανουαρίου 2008

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s