σύριζα…κόβουμε το σεξισμό

Για κάποιους/ες, η σεξουαλικότητα μπορεί να φαίνεται ασήμαντο θέμα, μια επιπόλαια παράκαμψη φλεγόντων προβλημάτων όπως η κρίση, η φτώχεια, ο πόλεμος, η πείνα, η κατάρρευση και αποδόμηση των βεβαιοτήτων της καθημερινότητάς μας. Αλλά είναι ακριβώς σε τέτοιους καιρούς, όταν ζούμε με την απειλή καταστροφών που οι άνθρωποι παθιάζονται επικίνδυνα με τη σεξουαλικότητα. Είναι σε τέτοιες περιόδους που οι γυναίκες πιέζονται να αναλάβουν τους «ρόλους» τους ως γυναίκες. Να σηκώσουν στις πλάτες τους υποκαθιστώντας το κοινωνικό κράτος που καταρρέει εις βάρος της αυτονομίας τους. Να γυρίσουν πίσω στο χώρο του ιδιωτικού. Ενώ συγχρόνως προωθείται μια εμπορευματοποιημένη σεξουαλικότητα που ταυτίζει την υποταγή και τον εξευτελισμό με την ηδονή. Μια σεξουαλικότητα που κατακλύζει το δημόσιο χώρο με την ταυτόχρονα προκλητική απουσία των γυναικών ως υποκείμενο στο δημόσιο βίο. Είναι σε τέτοιες εποχές που η βία κατά των γυναικών νομιμοποιείται ως πρακτική. Είναι σε τέτοιες εποχές που η σεξουαλικότητα τίθεται σε αντιπαράθεση και πολιτικοποιείται ανοιχτά.

cutting_sexism_syriza1

Όλες οι γυναίκες ζουν στη σεξουαλική αντικειμενοποίηση όπως τα ψάρια ζουν μέσα στο νερό. Η αντικειμενοποίηση δεν περιβάλλει απλά τις γυναίκες αλλά έχουν καταλήξει να τρέφονται και να συντηρούνται από αυτήν. Όμως οι γυναίκες δεν είναι ψάρια και η αντικειμενοποίηση τους στερεί την πλήρη αυτοέκφραση και αυτοδιάθεση-τους στερεί, ουσιαστικά, την ανθρώπινη υπόστασή τους. Η σεξουαλική δουλεία, ο βιασμός και οι δολοφονίες γυναικών αποτελούν την πιο ευκρινή όψη του υποβιβασμού των γυναικών σε αντικείμενα. Η πορνογραφία αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως αντικείμενα περιορισμένα για χρήση και έλεγχο από τους άνδρες. Η σεξουαλικότητα ταυτίζεται με την ικανοποίηση της ανδρικής επιθυμίας, η γυναικεία σεξουαλικότητα υπάρχει για να την προκαλεί, να την ικανοποιεί, η πίεση και η βία είναι θεμιτή. Η καθημερινή εμπειρία των γυναικών κυριαρχείται από τις προσπάθειές τους να ελέγξουν, να «αξιοποιήσουν», να χειριστούν και να βάλουν όρια στη χρήση τους ως αντικείμενα επωμιζόμενες συγχρόνως την ευθύνη αν δεν τα καταφέρουν (βιασμός, ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη). Μέσα από αυτήν κατηγοριοποιούνται και αξιολογούνται ανάλογα. Η άμεση εμπειρία της σεξουαλικής αντικειμενοποίησης καθορίζει τις γυναίκες και γίνεται συνώνυμη της ζωής τους ως γένους θηλυκού. Με άλλα λόγια, κάνει τη σεξουαλικότητα υλική πραγματικότητα της ζωής των γυναικών και όχι απλά ζήτημα ψυχολογίας, αντιλήψεων ή ιδεολογίας. Επιπλέον, η ολέθρια αυτή εμπειρία είναι αναπόφευκτη.

Χωρίς αλλαγή στα πρότυπα της σεξουαλικότητας η απελευθέρωση των γυναικών είναι στόχος χωρίς νόημα. Χρειάζεται για μια ακόμη φορά να πούμε εμφατικά πως το προσωπικό είναι πολιτικό. Κι αυτό σημαίνει πως αν η ιδιαίτερη εμπειρία των γυναικών ως αντικείμενα συμβαίνει μέσα σε εκείνη τη σφαίρα που έχει βιωθεί κοινωνικά ως προσωπική και ιδιωτική, συναισθηματική, εσωτερικευμένη, ιδιαίτερη, οικεία, τότε κάνω πολιτική σημαίνει αναδεικνύω αυτό που έχει βιωθεί ως προσωπικό. Και είναι αυτή η διαδικασία συνειδητοποίησης του προσωπικού που επιδιώκουμε. Όχι όμως ως σύνολο ατομικών ή υποκειμενικών ιδεών αλλά ως συλλογική κοινωνική ύπαρξη, ως διαδικασία που αποκαλύπτει πως οι σχέσεις των φύλων είναι συλλογικό γεγονός, καθόλου πιο προσωπικό από τις ταξικές σχέσεις. Με αυτήν την έννοια, η αντικειμενοποίηση των γυναικών δεν είναι κάτι ασήμαντο αλλά κεντρικό πρόβλημα στη ζωή των γυναικών και βασικός στόχος της φεμινιστικής πολιτικής που αμφισβητεί την απαίτηση καθολικότητας (ο καθολικός άνθρωπος) αποκαλύπτοντας πως αυτή αφορά έναν κόσμο κατασκευασμένο από την ανδρική εξουσία όσο ψεύτικη τόσο αληθινή στις πραγματικές της συνέπειες στις ζωές των γυναικών.

Πανελλαδική Προγραμματική Σύσκεψη Δικτύου Γυναικών Σύριζα 22-23 Νοέμβρη Πάντειο Παν/μιο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s